Endelig påske! For nordmændene er denne gule højtid fyldt med hygge og afslapning, og det er noget, vi ser frem til efter de mørke og kolde måneder i starten af året. Vil du gerne fejre påske som i Norge, så er det her måden at gøre det på:
Hygge foran pejsen
Vi måtte selvfølgelig sætte hygge foran pejsen øverst på listen. I Norge er der omkring 1,2 millioner boliger med en træfyret pejs eller brændeovn – og i påsken bliver mange af dem hyppigt brugt. Pejsen er med til at skabe stemning, en beroligende og hyggelig atmosfære, der passer perfekt til påskens gøremål. Det kan være spilleaftener, læse bøger, se sine yndlingsfilm eller favoritserier, lave mad og have hyggelige samtaler i sofakrogen. Når du først tænder op i pejsen, markerer du lige som, at "det er her, vi skal tilbringe resten af aftenen i ro og mag".
Det norske hytteliv
I Norge hersker det virkelig stærke følelser omkring hyttelivet, og meget af det handler om familie og samhørighed. Den norske "hytte" er blevet et sted, hvor man kan være sammen med hele familien i længere tid, og ikke bare være på besøg, spise middag, drikke kaffe og så tage hjem igen. Det er et sted, hvor man også løser praktiske opgaver sammen: henter vand i vandløbet, sætter hegn op sammen, fyrer op i pejsen og går ture sammen. Det er et sted, der er mere primitivt end derhjemme, det er gerne ude i naturen og har været en del af familien gennem flere generationer.
Når du tager op i hytten, tager du på en måde væk fra hverdagens stress og jag, og mange ser den som et fristed. Her kan du bruge tiden til at gøre lige det, du gerne vil – uden forpligtelser og forventninger fra andre.
Hvis du ikke har en hytte i Norge, kan du alligevel skabe en slags hyttestemning derhjemme, hvor du slet og ret tager "fri" fra alle forpligtelser og dedikerer en weekend til dig selv og det, du gerne vil lave.
Ud på tur, aldrig sur
Da mange nordmænd tager til fjelds i påskeferien, er det at stå på ski en stor del af påskehyggen i hytten. Med hvid glitrende sne på fjeldet, perfekt skiføre, chokolade i lommen og varm kakao på termokanden har du den perfekte opskrift på en skitur, der er påsken værdig. Så længe man husker de norske "Fjeld"-råd, og det velkendte råd nummer otte ("Vend om i tide – det er ingen skam at vende om"), er der kun få ting, der slår en lang skitur på fjeldet i forårssolen. Fjeldrådene (Fjellvettreglene) er ni råd udarbejdet af Den Norske Turistforening og Norsk Røde Kors for at forebygge ulykker på fjeldet.
- Planlæg turen, og fortæl andre, hvor du er.
- Tilpas turen efter evner og forhold.
- Tag hensyn til vejrudsigten og sneskredsvarsler.
- Vær forberedt på uvejr og kulde, selv på korte ture.
- Tag nødvendigt udstyr med, så du kan hjælpe dig selv og andre.
- Vælg trygge ruter. Sørg for at kunne genkende terræn med fare for sneskred og usikker is.
- Brug kort og kompas. Vid altid, hvor du er.
- Vend om i tide, det er ingen skam at vende om.
- Spar på kræfterne, og søg om nødvendigt ly.
Har du ikke adgang til sne og skiføre, er en travetur i den friske luft eller en cykeltur heller ikke nogen dårlig erstatning. Det hele handler om at tage sig tid. Tag chokolade med i lommen, varm kakao og en ven, og gør påsken derhjemme lige så hyggelig som påsken i en norsk skihytte.
Vi ønsker alle god påske med masser af hygge og afslapning!
Så, er du måske blevet lidt inspireret til at fejre påske på den norske måde? Med afslapning, hyggeligt samvær, ture ud i naturen eller byen, god mad – og ikke mindst hygge ved pejsen! Er du i tvivl om, hvordan du får tændt op i pejsen? Følg vores trin-for-trin guide – god påske!
Slik tænder du op i pejsen