Header 12

4 trin til fyr og flamme i pejsen

At tænde op i pejsen kan af og til være vanskeligt, men vi hjælper dig på vej! Vi gennemgår trin for trin hvordan du får ild i pejsen. Her er en sikker fremgangsmåde som gør optændingen enkel og miljøvenlig.

Man kan starte optændingen fra toppen af bålet, eller fra bunden. Vi foretrækker at starte med optænding  fra toppen af bålet. Det giver mindre sod og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gør at første påfyldning af træ varer længere. Fyring fra toppen foregår ved at man stabler træstykkerne ganske tæt, og så tænder et lille bål på toppen af træet, så ilden brænder sig ned. Ovnen kommer da hurtigere op i driftstemperatur, og gasserne forbrændes bedre.

Du skal bruge:

  • Et par større stykker træ
  • 8-12 mindre pinde til optænding
  • Nogle få optændingsbriketter
  • Tændstikker

Så er det tid til ild i pejsen!

  1. Sørg for at alle ventiler i ovnen er åbne så der er godt med træk når du fyrer. Du bør altid lægge to eller tre stykker træ på ad gangen – et enkelt vil ofte dø hen.
    Årsagen er at forbrændingen af et stykke træ sker i tre stadier, og et enkelt stykke træ klarer ikke at holde sin egen proces i gang. Flere stykker træ giver større overflade, skaber mere turbulens og holder alle processer i gang samtidig.


    Logs in the fireplace. Photo.
     
  2. Læg så et lag optæningstræ på træstykkerne, gerne 2-3 lag. Husk at luft er vigtig – en afstand på ca 1 cm mellem hver pind er fint. Optændingstræet må ikke være for groft, små stykker som er 2-4 cm tykke er perfekt.

    Logs in the fireplace. Photo.
     
  3. Ovenpå optændingstræet lægges et par optændingsbriketter. Brug ikke avispapir. Det giver unødvendigt meget aske og bidrager til mere sod som er skadelig for miljøet.

    Firelighters in the fireplace. Photo.
     
  4. Sidste trin er enkel, tænd op og luk døren, og du får ild i pejsen!

    Light the fireplace. Photo.

Får du fortsat ikke ild? Prøv et af disse tips:

  • Træet udnyttes bedst når trækventilen er helt åben, sådan at flammerne får nok luft og ilden er forholdsvis intens. Da reduceres forureningen også, da partikler og gasser ret og slet brændes op og bliver til god varme i stuen.
  • Når huset er varmt, reguleres rumtemperaturen med træmængden, se også ovnens manual.
  • Hvis trækket er dårligt, kan det være en idé at have døren lidt på klem til pejsen er blevet ordentlig varm.  

    Påfyldning af træ

     
  • Skal du tænde op i pejsen er det vigtig at bruge tørt træ som er kløvet, det brænder godt! Træstykkerne må gerne være en knytnæve tykke eller mere.
  • Rengør ovn og røgrør for indvendig sod en gang om året. Da får du meget varmere ovn. Rengør oftere hvis du brænder meget fyr, som giver mere sod end andre træsorter.
  • Hårde træsorter giver mere varme end lette træsorter med samme volumen. Især på småkolde dage i starten og slutningen af fyringssæsonen er lette træsorter perfekt brændsel. De giver ren forbrænding uden at huset bliver for varmt. 

Der er meget snak om rentbrændende brændeovne, men hvad betyder det egentlig?

Efterhånden som træet gradvis antænder vil mængden af røggasser fra træet også øges. Jøtul-ovne er såkaldte rentbrændende ovne, hvilket betyder at brændkammeret er udformet sådan at røggasser og sodpartikler brænder op før de kommer i skorstenen, og reducerer forurenende udslip. Denne process starter når pejsen bliver varm. 

Hvis du følger anvisningen overover, og tænder op med et par store træstykker vil den første påfyldning vare en times tid. Når dette er brændt ned til gløder kan du åbne døren forsigtigt og lægge mere træ på. Et godt tips er at have døren på klem et par sekunder før du åbner den helt. Da sørger trækket i skorstenen for at røggasser fjernes fra brændkammeret og du undgår at få røg ud i rummet.

Hvorfor bør du vælge en rentbrændende ovn fra Jøtul?

Det er et trygt valg, at vælge Jøtul enten du skal have et nyt ildsted, eller du skal skifte en gammel brændeovn eller pejs. Med Jøtuls moderne og rentbrændende ovne, er du med til at reducere svævestøvudslip med op til 90%, i tillæg får du 40% mere effektivitet ud af hvert træstykke.

Jøtul giver dig norsk varme på bedst mulige måde, og er et godt valg for dig og for miljøet.

Se alle vore rentbrændende pejse og brændeovne