Der er en stigende trend mod store glasflader på brændeovne som giver dig et godt indsyn til flammerne. Maksimal hygge for mange er nemlig at kunne sidde foran pejsen med en god kop kaffe, og nyde synet af flammerne. Da er det kedeligt hvis hele glasset er dækket af sod som ødelægger synet.
Dette behøver du til rengøringen:
- Opvaskehansker
- Avispapir/andet papir
- Lidt vand
- Metalspand
Det er ikke meget udstyr du behøver for at gøre glasset i pejsen rent, det er altså en billig og enkel form for rengøring. Det er en god ide at bruge handsker (som for eksempel opvaskehandsker) når du rengør. Sod og vand sammen kan være svært at vaske af hænderne.
Hvordan undgår man sod på glasset?
Grunden til at der kommer sod kan være at man har fyret med fugtigt træ, har for lidt træk eller for lidt luft. Prøv derfor at holde træet tørt, og sørg for tilstrækkelig træk og luft.
Sod øger risikoen for skorstensbrand
Det er ikke bare indsynet til flammerne soden kan være ødelæggende for. Dannes der for meget sod i skorstenen, øges risikoen for skorstensbrand. Ifølge dansk lov skal alle skorstene fejes minimum 1 gang om året af den lokale skorstensfejer.
Sådan rengør du glasset på pejsen:
Denne metode er miljøvenlig, effektiv og ikke mindst rimelig! Er der behov for at gøre glasset i peisen rent, er det denne metode du bør starte med først:
- Fugt lidt avispapir eller andet papir, dup det i asken og gnid på indersiden af glasset.
- Tag nyt papir og tør efter. Er glasset fortsat ikke rent kan du gentage processen.
Det findes også andre metoder til at få en rent glas i pejsen:
- Alle Jøtuls produkter er konstrueret med et såkaldt «air-wash» system, som hjælper til med at holde
- glasset rent under fyring. Kommer der sod på glasset kan du fyre kraftigt i en kort periode, så brænder varmen og «air-wash» systemet sodpartiklerne væk.
- En anden mulighed er at bruge glasrens som kan købes hos de fleste forhandlere af varme. Pas på at du ikke får glasrens på lakken. Det kan give skjolder.
Sådan gør du pejsen ren indeni:
Mange tømmer ildstedet for aske alt for tit. Det er en fordel at lade et lag aske ligge i bunden af ildstedet. Asken isolerer og beskytter bunden, og du får hurtigere ild, samtidig med at bunden beskyttes mod den stærke varme fra bålet. Når du tømmer ovnen for aske bør du vente nogle dage efter sidste fyring. Aske er som nævnt meget isolerende, derfor kan man finde små, gløder i asken mange timer efter at bålet er slukket.
Tips for tømning af aske:
- Asken tømmes i en spand med låg, begge af metal. Denne må du lade stå til du er helt sikker på at der ikke er gløder tilbage. Aske kan ikke komposteres, men kan bruges som gødning i meget små mængder, hvis den stammer fra rent, ubehandlet træ eller den kan smides ud sammen med affald.
- Der findes også en spec. Askestøvsuger. Det er vigtig at du ikke bruger din almindelige støvsuger!
Ydre rengøring af pejsen:
Pejsen kan du støve af evt. med en mikrofiberklud.
Kræves der mere følger et par tips:
- Lakkeret pejs kan i nødstilfælde aftørres med en hårdt opvredet klud, men tænd efterfølgende op i pejsen for at undgå rustdannelse.
- En emaljeret pejs tåler lidt mere, men brug som udgangspunkt fremgangsmåden fra lakkeret pejs.
- Fedtsten kan vaskes med en fugtig klud og mildt sæbevand. Vanskeligere pletter kan slibes med fin ståluld eller fint sandpapir.
Jøtul anbefaler et tjek/vedligeholdelse af pejsen en gang i året
Tjek pejsens tilstand en gang om året, og gerne så den er klar inden fyringsæsonen. Din lokale forhandler kan hjælpe dig med dette.
Tjek brændplader og røgvender (de beige plader på billedet) for skader før fyringssæson. Finder du skader og store sprækker bør du kontakte din forhandler for nærmere råd.
Tjek også rysterist og bund for skader. Børst evt. sodpartikler af. Indvendige dele kan slides og må skiftes efter behov. Det afhænger af hvormeget og hvor kraftigt der fyres.
Pakningerne ved glas og dør skal også ses efter og skiftes hvis de er slidte.
Pakningerne i døren (den sorte snor på indersiden af døren, og på indersiden af glasset) skal være intakte.
Ren pejs og ren skorsten er vigtig for en miljøvenlig forbrænding
Et rent ildsted og en ren skorsten er vigtig for at opnå en miljøvenlig forbrænding og undgå soddannelse som
kan skade skorstenen, og i værste fald føre til brand. Ikke-rentbrændende ildsteder producerer væsentligt mere sod end moderne, rentbrændende ovne. I tilfælde hvor skorstensfejeren ser sådanne tilfælde vil de vejlede om rigtig fyringsteknik og forbedringer.
Se alle vore rentbrændende pejse- og brændeovne