De høje energi- og gaspriser gør fordelene ved en pejs eller brændeovn i boligen større end nogensinde før. For er bedre end at kunne nyde flammerne fra et varmende møbel, der både sænker pulsen og varmeomkostningerne?
I en tid hvor el- og energiforbruget stadig stiger, stiger belastningen af elnettet også. Det kan derfor være en stor fordel at sprede forbruget ud over hele døgnet og bruge brændeovnen, når elpriserne er højest. I en tid med stadig stigende energi- og gaspriser kan en rentbrændende pejs eller brændeovn være en rigtig god investering, der med træfyring tager spidsen både af kulden og varmeomkostningerne.
Samtidig behøver du ikke at frygte, at du kommer til at fryse, hvis elforsyningen svigter. Du kan du altid stole på brændeovnen som varmekilde!
Hold længere på varmen med varmelagrende sten og fedtsten
I vores brede sortiment af pejse og rentbrændende brændeovne kan du med garanti finde en model, der passer til dit varmebehov og med et design, der glider naturligt ind i din boligindretning.
Mange fordele ved varmelagrende brændeovne og pejse:
• Behagelig varme der holder i flere timer
• Lavere brændeforbrug
• Mindre behov for andre varmekilder
• Økonomisk gevinst
• Miljøvenlig fyring
Fedtsten – varmelagrende natursten
Hvis du vælger en af vores pejse beklædt med fedtsten, får du et eksklusivt møbel, der samtidig giver mulighed for at lagre varmen. Fedtsten er en blød natursten i en kølig grå farve, der både er dekorativ og praktisk, da den optager og lagrer samt afgiver varme, længe efter at den sidst ilagte brændeknude er brændt ud. Vi har flere brændeovne, som kan beklædes med fedtsten på toppen eller på siderne for ekstra varmelagring (ekstraudstyr).
Jøtul Heat Storage System – brændeovne og pejse belagt med varmelagrende sten
Flere af vores brændeovne har også mulighed for varmelagring i toppen, såsom Jøtul F 371 Advance High Top, det såkaldte Jøtul Heat Storage System. Takket være skjulte varmelagrende sten placeret i toppen af brændeovnen kan de afgive op til 12 timers ekstra varme, efter at du sidst har lagt brænde på. Fyr op i brændeovnen om morgenen og tag på arbejde, når du kommer hjem, varmer den stadig. Med Jøtul Heat Storage System forlænger du varmeperioden og får lavere brændeforbrug.
Store besparelser med træfyring
Hvor store økonomiske besparelser træfyringen giver, afhænger af, hvad slags træ du fyrer med, din adgang til træ og ikke mindst brændeovnens virkningsgrad. En ikke-rentbrændende brændeovn kan ifølge bl.a. den norske naturstyrelses projekt "Energismart" kun udnytte 50 % af træet til varme, mens den nye rentbrændende fyringsteknologi fra Jøtul har en virkningsgrad på over 80 %. Den samme kilde udnævner for øvrigt Jøtuls brændeovne og pejse til de mest energismarte!
Som et eksempel henvises der endvidere til, at en 40-liters sæk med birkebrænde teoretisk afgiver varme svarende til 76 kWh. Når den brændes i en gammel brændeovn, afgives der dog kun 39 kWh varme til boligen, mens det med en rentbrændende brændeovn er omkring 60 kWh. Det betyder, at du, hvis du køber en favn brænde (svarende til 54 fyrreliters sække), får du 3240 kWh varme med en rentbrændende brændeovn. Med en gammel brændeovn får du kun 2106 kWh og skal bruge yderligere 29 sække!
Årsagen til den store forskel er netop fyringsteknologien. Jøtul er i dag verdens førende inden for Clean burn Technology, som giver minimale partikeludslip, fordi brændeovnen udnytter energien til at give varme i stedet for at danne røg.
Din egen indsats kan gøre træfyring endnu billigere
Enova, der er ejet af det norske klima- og miljødepartement, har udarbejdet en god oversigt over besparelser ved anskaffelse af en ny brændeovn. Regnestykket bliver selvsagt allerbedst, hvis du har adgang til gratis træ. Det kræver normalt en stor indsats, da du selv skal skære træet op samt kappe og kløve brændet. Men hvad er mere tilfredsstillende end at fyre op med brænde, man selv har svedt for at producere? Lidt fysisk arbejde med motorsav og økse er desuden sundt for både krop og sjæl!
Du har måske en bekendt, der ejer et stykke skov, der trænger til at blive ryddet eller tyndet lidt ud i. Ellers kan du søge på lokale markedspladser, hvor træ ofte gives væk mod afhentning. Det samme gælder firmaer, der udfører træfældning. Hvis deres kunde ikke selv vil ha træet, giver de det ofte væk. Så er det bare om at møde op med en anhænger og køre af sted med træet!
Men husk, at træet skal tørre i nogle måneder, før du kan bruge det, så her handler det om at være en fyringssæson foran, når du laver dit brændelager.
Med andre ord: Fyr op med træ, og sænk skuldrene – og varmeomkostningerne!