Hænder varmer på pejsen

Hvilken pejs giver mest varme?

En pejs eller brændeovn derhjemme eller i fritidshuset giver en masse hygge, virker afstressende og sparer dig ikke mindst for varmeudgifter i tider med høje elpriser. Men hvordan skal du vælge det ildsted, der passer præcis til dit varmebehov?

Dame sidder foran pejsen om aftenen

Hvilket varmebehov har du?

Vil du have en træbaseret ildsted mest for hyggens skyld? For at kunne fyre op for at tage toppen af kulden og spare strøm? Eller skal det være rummets og boligens primære varmekilde? Og hvor stort et areal vil du at varme op? Vi har et stort udvalg af brændeovne, pejse og pejseindsatser, netop fordi det skal dække en lang række behov. Vores forhandlere kan vejlede dig trygt, så du får det optimale ildsted. Men det er en fordel at have gjort sig nogle tanker om brugen, inden du besøger din nærmeste forhandler.

Ved du hvilken brændeovn eller pejs, du vil have? Kontakt den nærmeste forhandler i dag!


Når du først skal i gang med at tage stilling til, hvilke behov brændeovnen skal dække, kan det være godt at vide lidt om de forskellige varmetyper, som ildstederne producerer:

Brændeovn med strålevarme – hurtig opvarming rundt om brændeovnen

De fleste brændeovne giver strålevarme i mere eller mindre grad. Strålevarme er varme, der hurtigt varmer luften og overfladerne (og kolde kroppe) omkring brændeovnen op. Typisk for stråleovne er, at selve ovnen bliver meget varm og dermed ikke må stå for tæt på brandbare vægge eller møbler. Denne opvarmningsform kan fungere fint i rum med højt til loftet, huse med træk, eller hvor du ønsker hurtig og direkte varme fra brændeovnen.

Tip!
På kolde dage kan en brændeovnsblæser kan være en god løsning til at sprede varmen i rummet og give et jævnt og behageligt indeklima.

Strålevarme fra brændeovn
Strålevarme fra brændeovn

Konvektionsovn – spreder varmen fra brændeovnen rundt i rummet

Den største forskel mellem en konvektionsovn og en stråleovn er sidevæggene. En konvektionsovn har plader på siderne af brændkammeret, der muliggør konvektionsvarme. Den kolde luft trækkes op gennem luftspalter, opvarmes i kanalerne mellem pladerne, inden den stiger op og forsvinder gennem ventilationsåbninger i toppen af brændeovnen. Det betyder, at den varme luft cirkulerer, stiger og spreder sig rundt i rummet, og gradvist presses ned i rummet, efterhånden som luften varmes op. Det giver ikke lige så hurtig opvarmning som ved strålevarme, men spreder en mere jævn varme i hele rummet. Denne proces gør også, at selve brændeovnen ikke bliver så varm, og dermed er nemmere at placere i indretningen end en stråleovn.

Konvektionsvarme fra brændeovn
Konvektionsvarme fra brændeovn

Denne type brændeovn er velegnet, hvis brændefyring er boligens hovedopvarmning om vinteren – hvis der ikke er særlig højt til loftet, eller hvis møbler spærrer for strålevarmen.

I flere af vores brændeovne og pejse (bl.a. brændeovnen Jøtul F 483) har vi kombineret stråling og konvektionsvarme, beregnet til huse, der ikke er udstyret med brandmur. Dette gør det muligt at placere brændeovnen tæt på væggen og sikrer samtidig en behagelig indetemperatur.


Fedtstenspejsen Jøtul F 377 Advance
Fedtstenspejsen Jøtul F 377 Advance

Fedtstensovne og andre varmelagrende brændeovne

Udover at tage stilling til hvilken type varme du ønsker, kan du også se på forskellige varmelagrende brændeovne, så du får den bedst mulige udnyttelse af varmen. Med både fedtstensovne og brændeovne med varmelagring i toppen får du brændeovne, der afgiver varme længe efter, at det sidste brændestykke er brændt ud.

Varmelagrende pejse og brændeovne afgiver varme længe efter, at det sidste brændestykke er brændt ud.

Behagelig varme med fedtstensovn

Fedstensovne giver en jævn, blød og behagelig varme, der holder længe. Jo mere fedtsten, jo mere varme kan du lagre. Du undgår at temperaturen går op og ned – og får en mere stabil varme. En massiv fedtstensovn er normalt gennemvarm efter et par timer og kan fortsætte med at afgive varme op til tolv timer efter, at ilden er gået ud.

Fedstenspejsen Jøtul F 520 High Top
Fedstenspejsen Jøtul F 520 High Top

Pejs med indbyggede varmelagrende sten

Vælger du en brændeovn med mulighed for varmelagring, kan du tilføje varmeabsorberende sten i kammeret øverst (som f.eks. brændeovnen Jøtul F 520 High Top). Dette kan give op til tolv timers ekstra varme, efter at det sidste brændestykke er brændt ud.

Kan give op til tolv timers ekstra varme, efter at det sidste brændestykke er brændt ud.


Hvor stor en pejs skal du have?

Du tænker måske, at den største pejs vil give dig mest varme. Men det er ikke nødvendigvis det bedste valg for dig og dit pejseprojekt. Varmebehovet i din bolig bestemmes af, hvor godt boligen er isoleret, boligtypen, vinduernes størrelse og klimaet, hvor du bor. Køber du en stor pejs til en lille stue, kan det resultere i det vi kalder "småfyring", som giver lidt varme, og nemt kan give et tilsodet pejseglas. Vi anbefaler, at du måler størrelsen på det areal, der skal opvarmes, og oplyser det til din nærmeste forhandler, så de bedst muligt kan hjælpe dig med at finde den pejs, der passer til dine behov.

Læs mere om valg af størrelse på pejs

Hænder, der peger på iPad med ark med rumfordeling i et hus.

Vores anbefalinger

Der findes et hav af forskellige typer brændeovne og pejse, så vi anbefaler, at du tager en snak med din nærmeste forhandler, og forklarer dine behov for varme, design, rummets areal og boligens stand. Så kan de nemt hjælpe dig med at finde din nye drømmepejs. I vores sortiment finder du med garanti en brændeovn eller pejs, der passer til dine behov, uanset om du ønsker varmelagring eller ej – som vil give dig varme og hygge i mange år frem.