8 råd fra eksperter i branchen
Vi har samlet 8 råd fra vore forhandlere om hvad du bør tænke på når du skal købe et nyt ildsted. Disse råd kan være fine at have i baghovedet før du går til en forhandler, så er du forberedt på spørsmålene der kommer. Dette bør du tænke på:
- Er formålet med pejsen opvarmning, eller at den skal passe til interiøret?
- Hvor stor pejs har jeg brug for?
- Hvor skal jeg placere den nye pejs?
- Skorstenen skal tjekkes, er den god nok?
- Bolig type kan have indflydelse på pejsens funktion.
- Kan jeg montere pejsen selv?
- Må jeg forstærke gulvet?
- Er der tilskud til udskifting af gammel pejseovn?
Der er altså en del forhandleren behøver svar på før I kommer frem til det endelige resultatet, men tro mig, du vil også blive meget glad for pejsen eller brændeovnen du beslutter dig for. Så kan du koncentrere dig om den knitrende ild og hygge foran pejsen.
1. Er hensigten med pejsen opvarmning, eller at den skal passe til interiøret?
Designet på pejsen er en vigtig faktor for mange når man skal købe ny pejs eller ny ovn. Men det som måske er det aller vigtigste er selve jobbet pejsen skal gøre; - at give varme. Og hvad er det du bør tænke på her? Jo, det er hvor meget varme du har behov for.
"Er dit hus godt isoleret har du et varmebehov på ca. 60- 70 watt pr kvadratmeter, men dette kan ændres af blandt andet isolation, antal vinduer og loftshøjde, fortæller Svein Sanne, kundeservicechef på Jøtul."
Eksempel: Er dit hus på 100 kvadratmeter vil en pejs med 5 kW være nok til at varme det op.
Det vil derfor være en god ide først at finde ud af hvad dit varmebehov er, og derefter se på udvalget af design. Da vil du sidde tilbage med en pejs som giver dig det du ønsker, i både funktion og udseende.
2. Hvor stor en pejs skal jeg have?
For at få en positiv oplevelse med et ildsted er det vigtigt at størrelsen er tilpasset boligareal og behov for
varme. Er pejsen for stor vil man konstant fyre på for lav effekt, og ende med sod på glas og i skorsten. En ovn der er for lille vil blive overbelastet og få en reduceret levetid.
Heldigvis er dette ikke noget du skal tænke på, vore forhandlere står klar til at hjælpe dig.
3. Hvor bør jeg placere den nye pejs?
Selve placeringen af pejsen har stor betydning for hvor god udnyttelse du får af varmen. Vælger du for eksempel at placere en brændeovn i køkkenet for hyggens skyld, giver det ikke nødvendigvis den bedste varmeudnyttelse som hvis den står placeret mere centralt i huset. Dette har selvfølgelig meget at sige for hvordan planløsningen er i dit hjem.
Et godt tips før du går til en forhandler vil derfor være at tegne en skitse af rummet med skorsten og placering af møbler. I tillæg er det en god ide at have billeder med af hvordan der ser ud. Da er du godt forberedt når du kommer til forhandleren, så de kan hjælpe dig på bedst mulige måde.
4. Husk også at skorstenen må tjekkes!
Vidste du at de fleste problemer med ildsteder stammer fra en fejldimensioneret, eller dårligt fungerende skorsten? For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorsten som passer til ildstedet. Har du en muret skorsten som er gammel eller slidt kan det være at en skorstensrenovering er nødvendig. Er du usikker på om du har en skorsten med rigtig dimension eller god stand, kan forhandleren hjælpe dig med at undersøge dette.
Har du ikke en skorsten, men ønsker dig en pejs har vi en stålskorsten, som kan løse problemet! Jøtul Stålskorsten passer til alle ildsteder, alle typer brændsel og huse. Den passer såvel i nye som i gamle huse, og kan vinkles og sideforskydes så ovnen kan stå nøjagtig hvor du ønsker.
5. Boligtype kan have indflydelse på pejsens funktion
Noget andet som er vigtigt at tænke på når man planlægger indkøb af ny pejs, er hvilken type hus du bor i. Gamle, utætte huse, med dårlig isolation, kræver væsentlig mere varme end boliger med god isolering og tre-lags vinduesglas. Hvor stort varmetabet er i akkurat din bolig ved du bedst selv, men hvis du bor i et lavenergihus eller nyere hus, er det vigtig at vælge et ildsted som fungerer godt på lav varme.
6. Kan jeg montere pejsen selv?
Vi anbefaler at du lader din forhandler installere din nye pejs. Så er du sikker på at den er monteret korrekt og
opfylder gældende regler. Indhent et tilbud færdigmonteret i dit hjem. Prisen kan afhænge af hvor stort projektet er og hvilken slags brændeovn der skal installeres.
Hvis du ønsker at foretage montagen selv, skal du være sikker på, at du kan gøre det forsvarligt og efter gældende regler. For at undgå fejlinstallation og sikre korrekt brug er det vigtigt, at monteringsanvisningen følges nøje.
Som husejer er du ansvarlig for at installationen er foretaget i overensstemmelse med nationale og lokale bygningsreglementer samt oplysninger givet i monteringsanvisningen.
Installation af et nyt ildsted skal du som husejer melde til den lokale skorstensfejer, som derefter vil syne og godkende installationen.
7. Må jeg forstærke gulvet?
De fleste af Jøtuls ovne og pejse kan monteres uden at du behøver at forstærke gulvet, men er du i tvivl, så spørg din forhandler.
8. Med tanke på miljøet - udskifting af gammel pejseovn
I perioder gives der tilskud til udskifting af gamle brændeovne. Undersøg om der akkurat nu er en tilskudsordning i gang, som du kan få glæde af.
Nu er det bare at vælge og vrage!
Med disse råd er du godt forberedt når det gælder planlægningen af dit nye ildsted. Se vort brede udvalg af ildsteder, eller aflæg en af vore forhandlere et besøg for god hjælp og en hyggelig handel.